Close
A CASSANA VA NÀIXER UN HEROI

A CASSANA VA NÀIXER UN HEROI

Vull parlar-vos de un gran escriptor, un escriptor que va agafar la nostra cultura i la va plasmar en els llibres. Les seves rondalles son màgia per als xiquets. Qui de petit no ha llegit alguna rondalla i ha somiat despert? 

Però aquí no vaig a parlar solament de literatura. Vull parlar-vos de com van maltractar a un geni com Valor al seu poble, que resulta que també es el meu. I no oblidem.

Nomenat Doctor Honoris Causa per 5 universitats, proposat per diverses institucions per al Premi Nobel de Literatura, ha rebut les distincions més altes de les lletres per les institucions catalanes, entre els quals destaquen el Premi de les Lletres Valencianes, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, i la Creu de Sant Jordi, i anomenat Doctor Honoris Causa per totes les universitats valencianes i de les illes Balears.

Valor va començar fent feina de sabater a les localitats de Elda, i poc després a la localitat de Mallorca, on va fundar la Secció Jurídica de la Unió Nacional de Fabricants de Sabates.

Inicia la seva feina com a periodista, escriptor i protector de la seva terra a Alacant. Mitjançant el periòdic "El Tio Cuc" i un programa radiofònic, expressa les seves idees nacionalistes i republicanes, i arriba a València poc abans de la guerra per continuar aquesta tasca escrivint als diaris nacionalistes i en defensa de l’estat republicà.

Però la seva lluita continuava després de la guerra, i entre els anys 1966 i 1968 els franquistes el fiquen a la presó com a conseqüència dels actes antifeixistes que duia a terme. L’Any 1969, una volta "lliure" participa en la fundació de la primera revista valenciana en català de la dictadura: "Gorg" , que durà tres anys, fins que els feixistes s’adonen de la seva temàtica catalanista.

En els anys 70 s’encarrega de la línia editorial de "Els Quaderns de Gorg" , i continua la seva tasca catalanista i gramàtica en diaris d’Alacant i València.

Les seves rondalles començaren a nàixer als anys 50, recopilant històries d’arreu de les comarques valencianes, i plasmant-les en forma d’art. Un art que perdurarà arreu de la història i de les nostres vides, juntament amb els seus llibres de vocabulari i lèxic, i les seves grans obres, com el cicle de Cassana.

Encara recorde una entrevista que li férem els xiquets a Valor a la Casa de Cultura de Cassana (o Castalla), entre els quals m’encontrava.O les cues que es feien per aconseguir que es signara un llibre. Era una persona que estimava el seu poble, i els seus habitants, però que molta gent no l’estimava a ell. Que trist dir-ho. Un alcalde que ens va llevar el nom de l’Institut, després de lluitar per evitar-ho. Un alcalde que li va negar la Distinció al Mèrit Cultural. Un alcalde que encara s’encontra al poder i  protagonitza estafes immobiliàries.Un alcalde que va tindre enveja de Valor i que posa el seu nom a carrers de les seves creacions immobiliàries ( hem pose a riure de pensar-ho " Calle Juan Rico Rico"). Un alcalde d’extrema dreta que no va voler donar-li el reconeixement que es mereixia a una persona catalanista i d’esquerres. Un personatge que fa el que li dona la gana i ningú aconsegueix parar-li els peus.

La lluita ja ha acabat per a molta gent. Poca gent recorda que l’I.E.S. Castalla abans es deia Enric Valor. Poca gent recordarà dins d’uns anys els centenars de "xalets" il.legals que no deurien d’estar. I qui fa alguna cosa per evitar-ho? La gent es tanca a casa i oblida la lluita. La revolta va acabar amb la societat de consum. Però algun dia explotarà tot aquest sistema capitalista i el mon començarà a plorar.

Que ha passat amb la gent? Que està passant al món? On anirem a parar amb aquesta societat manipuladora, una societat en la que els herois son els que fiquen mes gols o van mes depressa amb el cotxe? Està tot tornat-se tan gris… On estan les nits de conversació i discussió que jo no he arribat a viure? Aquella societat que parlava i convivia? Aquella societat que narra Enric Valor, aquella que ha desaparegut per dur-nos aquesta merda.

L’únic que hem fa despertar un somriure es que a Enric Valor el recordarem com a una persona que estimava la seva terra, i a altres els recordaran per la manera en que feien tot el possible per acabar amb ella. Aquesta gent tindrà un soterrament de capa i creu, com deia Valor.

Hi ha gent que no oblidem. Enric Valor mereix un monument i molt més.

5 thoughts on “A CASSANA VA NÀIXER UN HEROI

  1. fora de la ideologia d’en ENRIC VALOR ,no se’l deuria reconèixer en castalla per la seva obra? algú sap si per exemple ramón i cajal(a castalla hi ha un carrer) era de dretes o d’esquerres??? doncs no entec la mania i ràbia que tenen alguns castelluts cap a aquest geni de la literatura, un poc de humiltat i fem honor a l’únic castellut ara famós i no per ser un corrupte

  2. Em de recordar el gran escriptor que va ser Enric Valor,i la gran feina cultural cap al País Valencià que va fer.

    No em de mirar ideologies (encara que estic d’acord en algunes coses) per a reconeixer a escriptors en la nostra llengua.Foti a qui li foti, Valor va ser un gran mestre de la cultura,i em de reconeixer-lo,i posar el seu nom a un entitat cultural com pot ser el nostre IES és un reconeixement a ell mol gran.Els alumnes em de lluitar,sempre també amb l’ajuda dels nostres representats del consell escolar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × four =