Close

Demane la prohibició dels circs amb animals a Castalla

No únicament acudeixen a les nostres terres tradicions alienes com els Bous Embolats, que embruten la nostra societat amb violència gratuïta . També ho fan els  tristos espectacles de pallassos i circ, on s’utilitzen animals per a lucrar-se i com és d’esperar, són maltractats per els propietaris dels circs ambulants, i en ocasions, segrestats il·legalment dels seus llocs de procedència.
El darrer municipi que ha prohibit aquestos espectacles a l’estat espanyol ha sigut Pollença, a les illes Balears, el passat 27 d’octubre, i s’uneix a una llarga llista que ja ho han fet, especialment de Catalunya.

Però, per què hi ha que prohibir aquestos espectacles?

Sóc el primer que detesta la paraula “prohibir”, però quan es tracta del patiment d’éssers vius, per a mi és essencial la prohibició. I la condemna. No podem permetre que hi haja gent que gaudisca de crear l’horror.
elefant en captiveri[poll id=”4″]

Açò està passant ara

No és una cosa que passe a un país llunyà. Està passant a la nostra comarca. Si bé cada vegada es veuen menys per les nostres contrades, sempre hi ha algun circ pels voltants. No fa ni unes setmanes a Alcoi.  Pot ser dins d’unes quantes al nostre poble… No creus que es deuria de prohibir tot aquest espectacle lamentable?
A Barcelona, Badalona, Lleida, Barakaldo, Tarragona, Sitges, Mataró… Ja estan prohibits (clica per veure el llistat complet).

Quines són les conseqüències dels circs ambulants?

Els animals dels circs ambulants tenen dos vies d’origen: o han sigut criats en captiveri (fills d’altres animals del circ, o comprats a programes legals de cria) o són segrestats del seu país d’origen i venuts per xarxes il·legals de tràfic d’animals.
El tràfic il·legal d’animals mou a l’any 6 bilions de dòlars segons la WCS.

Conseqüències del captiveri

Els animals del circ passen la majoria del temps lligats dins de gàbies menudes.

 • Els cavalls i ponis passen fins el 96% del temps lligats a cordes de poca longitud.
 • Els tigres i lleons passen entre el 75 i el 99% del temps en gàbies situades en els camions.
 •  Els elefants passen des del 58 al 98% del temps encadenats com a mínim d’una cama.

El confinament extrem fa que els animals patisquen una malaltia anomenada Zoocosis (el nom ho diu tot), que té els següents símptomes:

 • Deambular constantment: caminar de dalt a baix, seguint el mateix recorregut sense parar. Poden presentar aquest comportament els felins i els cànids.
 • Donar voltes en cercles: és una forma de deambular incessantment.
 • Llepar repetitivament: les parets, barrots o les portes de la gàbia. Les girafes solen presentar aquest comportament.
 • Mossegar constantment
 • Girar el coll de manera antinatural: sol ser característic dels primats en captivitat.
 • Balancejar-se: balanceig constant de costat a costat mentre estan de peu. Es pot observar en elefants.
 • Bressolar-se: balancejar cap endavant i cap enrere de manera obsessiva, de vegades asseguts i abraçats a alguna cosa. Solen presentar aquest comportament els nostres germans els simis.
 • Apatia: passivitat i manca de reacció als estímuls. Això sol ser causa de la marginació i la separació forçosa dels seus grups socials.
 • Agressivitat: cap a objectes, animals o persones.
 • Automutilació: els animals que pateixen zoocosis poden auto-infligir danys com mossegar-se la cua, les extremitats, o un cop al cap contra la paret.
 • Coprofilia: manera antinatural de menjar i jugar amb els excrements.

captiveriEl transport dels animals al circ

Els animals passen llargs períodes de temps tancats a les gàbies en cada viatge.  Pràcticament tota la seua vida.  Per a que tinguen una idea, un poni va passar més de 25 hores en un camió en un viatge que durava 5 hores o el d’un elefant que es va passar 18 hores tancat per a un viatge de 45 minuts. Són casos normals als circs ambulants.

Entrenament a base de la por i la coacció

Els animals als circs viuen una vida de dominació, confinament i entrenament violent. A pesar de que els entrenadors sempre argumenten el contrari, s’ha demostrat que els animals, per norma general, són entrenats mitjançant colps, cordes, collars, mànecs elèctrics, fuets i ganxos metàl·lics, que són ferramentes típiques de l’entrenament i actuació d’un circ.

Quina és l’educació que pretenem mostrar-los a les nostres filles i fills?

Els animals als circs porten vides miseràbles. Passen la major part del temps tancats, encadenats a les seues gàbies, de ciutat en ciutat, i interpretant números patètics per a fer gaudir a un públic que ignora el que presència.
Quan paguem l’entrada per assistir a aquestos espectacles, estem ensenyant als nostres files i fills la falta de respecte cap a la natura i els èssers vius que l’habiten.  Els ensenyem que la tortura i la falta de respecte a la dignitat dels animals és una cosa divertida, mentre els animals realitzen un espectacle vergonyós coaccionats per la por als seus amos.
Creus que és el que deuen aprendre??

elefant atemorit
elefant atemorit per la presència del seu maltractador

La punta de l’iceberg

Tot açò és únicament una xicoteta part del que els passa als animals del circ, i en general, als animals que viuen en captiveri.  Teniu molta més informació a AnimaNaturalis, als següents enllaços:

 

3 thoughts on “Demane la prohibició dels circs amb animals a Castalla

 1. Dues persones (de moment) van anar al circ de menuts i no mostren cap tipus d’afecte cap als animals.
  Tindrem que fer alguna cosa per a que la gent es consciencie de que açò no és cap broma. I de moment eixa és la única cosa que podem fer: intentar que la gent pense en aquest problema.
  De totes formes, probablement la gent que ha votat negativament en l’enquesta ho ha fet a causa del seu odi extrem cap a tota persona amb ideologia d’esquerres. Això ja són altre tipus de problemes.

 2. Ami la gent que no te cor pels animals i que els maltraten,com per exemple una de les fotos que sortia abans, jo aniria i li faria lo mateix abera si li agrada !!!!!! jo crec que no!!!!! I aquella persona que juga amb els sentiments del animals u te clar !!!! si segeix aixi la gent alfinal denunciara i desaparareixera el circ d’animals perque alguns animals li agradaria estar amb la seva família o a vosaltres no ?¿ jo crec que a tothom, i si tu estimas a un animal ell tambe testimara i el tindras al teu costat sempre !! I si no parae de maltratar els animals JO SERE LA PRIMERA QUE DENUNCIARE !!!!!!!!!!!!!!! avera si apreneu una leccio que ja sou GRANDETS !!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + three =